Prezentare generală
Demența este un sindrom care poate fi cauzat de o serie de afecțiuni progresive care afectează memoria, raționamentul, comportamentul și capacitatea de a desfășura activitățile zilnice ale vieții cotidiene. Demenţă afectează în special persoanele în vârstă, dar poate atinge si persoanele de vârstă mijlocie.
Există 35,6 milioane de persoane care trăiesc cu demență în întreaga lume și acest număr este în creștere. Există o nevoie urgentă să se dezvolte soluții noi dincolo de succesele limitate farmacologice care răspund partial nevoilor persoanele cu demență și îngrijitorilor lor. Pentru pacientul cu demență, lumea poate fi un loc foarte fragmentat și confuz. Fără medii construite cu atenție și interacțiuni focalizate asupra aptitudinilor rămase, pacientii ajung să experimenteze izolarea, confuzia și privarea senzorială. Multe dintre aceste probleme ii pot determina sa fie dezorientati si confuzi. Legătura dintre deprivarea senzorială și sănătatea mintală a fost frecvent studiata. Richman ’69 a concluzionat asupra legăturii dintre stimularea senzorială și persoanele în vârstă, persoanele cu probleme de sănătate mintală, ca fiind “un fapt al vieții care duce la o proasta functionare”. Marcus ’83 de asemenea a identificat stimularea senzorială ca fiind necesară pentru a aduce persoana în vârstă “regresată” înapoi în contact cu mediul lor. Prin stimularea sistemului de activare reticulară a creierului este posibil de a filtra stimulii, stimula și pregăti persoana pentru angajarea în activitatea de zi cu zi. Un astfel de instrument care a fost dovedit in a face acest lucru este mediul Snoezelen. Snoezelen oferă o serie de stimulari senzoriale care pot fi adaptate pentru a satisface nevoile persoanelor cu demență, pentru a creste conștientizarea și asistarea în pregătirea pentru angajarea în activități semnificative.
Comportamentul dezorientat manifestat de pacienții cu declin cognitiv încorporează trei procese componente. Învățarea, memoria și sentimentele.
* În procesul de învățare, noile informații nu sunt asimilate, ceea ce duce la pierderea adaptabilității și evitarea noilor situații. Snoezelen nu se bazează pe memorie episodică sau semantică, prin urmare este accesibilă indiferent de nivelul de demență.
* Deficiența de memorie, în special cea a pierderii de memorie pe termen scurt, duce la preferința de a discuta evenimente concentrate în trecut. Acest lucru permite menținerea aptitudinilor sociale și a nivelului de înțelegere. Mediul Snoezelen poate fi aranjat să se concentreze pe o temă și astfel să încurajeze reminiscența.
* Sentimentele de frustrare și inadecvare sunt alimentate de pierderea abilităților cognitive. Acest lucru poate duce la modificări ale dispoziției și a sentimentelor de pierdere a controlului. Nivelul de stimulare într-o cameră Snoezelen poate fi ajustat în sus sau în jos pentru a gestiona nivelurile de excitare cum ar fi anxietatea sau somnolența.
Mediul Snoezelen
Mediul “Snoezelen” oferă stimulare directă și indirectă a modalităților senzoriale și poate să fie utilizat individual sau ca o colecție pentru a oferi o abordare senzorială. Echipamente care s-ar potrivi persoanelor cu demență pot fi:
- stimularea vizuala – cascada luminoasa cu fibră optică, proiector cu imagini reminiscente, tub de bule si lumina colorata
- stimularea auditivă – benzi de relaxare, zgomot de fond din natura, clopotei delicati, boluri tibetane, vibrații de la echipament audio. Muzică din trecut, de ex. Beetles / Glen Miller etc.
- stimulare olfactiva -terapie cu uleiuri esentiale , parfumuri și aftershave care sunt familiare, arome fructate si chiar de plante aromatice ( vezi busuioc, lavanda, citrice)
- stimulare gustativa – Orice substanță alimentară care oferă arome sau texturi distincte.( unele pot fi chiar ancore emotionale)
- stimulare tactila : perne si saltele cu vibratii si/sau vibroacustice, pături grele cu diferite texturi
- stimulare proprioceptivă și vestibulară (mișcare) – scaune balansoare, pentru întindere , rasucire si relaxare.
Snoezelen ar trebui să fie considerat ca un “set de instrumente” cu diferite tipuri de echipamente senzoriale care trebuie sa indeplineasca diferitele nevoi senzoriale ale persoanei in cauza. Snoezelen nu ar trebui să aibă tot echipamentul pornit imediat. Perceptia stimulilor se va face treptat.
Evaluare
Inainte de a utiliza Snoezelen cu o persoană cu demență, trebuie făcută o evaluare. Instrumentele de evaluare pot include:
- Instrumentul de evaluare și profilare a senzorilor (Collier, 2003) – Această evaluare identifică preferința senzorială a unei persoane. Se recomandă in sesiunea Snoezelen să includeți echipamente bazate pe preferința senzorială identificată de persoană. Acest lucru va ajuta cu evolutia în camera Snoezelen și poate fi folosit ca punct de pornire pentru a stimula alte simțuri pe măsură ce terapia progresează.
- Profilul senzorial al adulților (Dunn, 2002) – Această evaluare identifică nivelul de stimulare de care o persoană are nevoie. Evaluarea identifică persoanele care sunt solicitante senzoriale / înregistrare redusă, care necesită un nivel ridicat de stimulare; sau evitatori senzoriali / senzoriali sensibili, necesitând un nivel mai scăzut nivelurile de stimulare. Cu aceste informații, nivelul de stimulare necesar în Snoezelen poate fi ajustat.
- Instrumentul de indentificare a nivelului de interactivitate (PAL) pentru profilarea ocupațională – Această evaluare oferă îndrumări cu privire la modul de desfășurare a unei sesiuni Snoezelen având în vedere gravitatea stării lor. Acest include modul de structurare a activității, orientarea în modul de facilitare a sesiunii Snoezelen, caracteristicile activității și îndrumări privind cum să înceapă și să se încheie sesiunea.
O abordare psihologică poate fi găsită în următorul articol “Analiza funcțională a terapiei MSE Snoezelen pentru persoanele cu demență “- Jurnalul Internațional pentru Alzheimer (2012).
Cu respect pentru o viata normala,
Costin Sobaru.